Een nieuw huis gekocht; hoe maak je een goed plan voor de inrichting? - B&F Makelaar Den Haag

Een nieuw huis gekocht; hoe maak je een goed plan voor de inrichting?

Een interieurontwerper geeft je de handvaten die nodig zijn voor een goed interieurplan. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuzes voor het inrichten van jouw droomhuis.

Interieurplan

Je hebt een huis gekocht en er komt veel op je af. Waar begin je met een plan maken voor de inrichting? Moet er nog iets verbouwd worden, komt er een nieuwe keuken, wil je wel of geen kleur op de muur en past de bank nog wel in het nieuwe huis? Zorg voor een goed plan, dat helpt je bij het maken van keuzes en het doen van aankopen.

Vanessa Kervezee is interieurontwerper en geeft je tips om te starten met het maken van een interieurplan. Zo ga je goed van start!

1) Stijl

Welke stijl kies je voor het nieuwe huis? Ga je voor stoer en industrieel, romantisch en landelijk of klassiek en nostalgisch? Of juist een combinatie? Door de stijl te benoemen, kun je gericht gaan zoeken naar passende meubels, accessoires, stoffering en verlichting.

Een moodboard kan helpen. Door beelden bij elkaar te zetten die aanspreken, komt een stijl vanzelf naar voren. Gebruik beelden uit tijdschriften of maak een bord aan op www.pinterest.nl Tip: probeer eens te combineren met niet-interieurbeelden, maar juist met sfeerbeelden.

2) De indeling

Hoe ga je de ruimte gebruiken en ook: wie gaat de ruimte gebruiken? Het is goed om alvast na te denken of de indeling flexibel of vast moet zijn. Waar zet je meubels neer en welke ruimte houd je open? Kijk naar de afmetingen en de hoogte van de kamers.

Er zijn vele manieren om een ruimte optisch te beïnvloeden. Een kleed kan een lege ruimte opvullen, of juist een aantal meubels met elkaar verbinden (denk aan een zithoek). Voor een keuken en badkamer raad ik aan altijd een tekening te maken. Deze ruimtes gebruik je het liefst zo efficiënt mogelijk. Tip: gebruik de plattegrond van de woning voor schetsen of met meubels op schaal om te kijken of alles past.

3) Kleuren

Vaak een heel leuke, maar ook lastige klus; welke kleuren kies je? En als je een mooi kleurenpalet hebt gevonden, hoe pas je die toe in de woning? Kijk naar de ruimte, de lichtinval en ook waar de deuren zich bevinden. Wil je dat een bepaalde kleur de hoofdrol speelt? Bedenkt of je contrasten in de kleuren wilt, neutrale basiskleuren, natuurlijke kleuren of vergrijsde. Kijk of dit klopt met de beelden uit het moodboard? Komt het overeen? Dan zit je goed! Tip: haal verfstalen bij een verfwinkel en probeer de juiste combinatie te vinden.

4) Meubels

Je ziet overal meubels als je bezig bent met het nieuwe huis; in winkels, in de bladen. Je hoeft het overzicht niet kwijt te raken. Bepaal de afmetingen van de meubels en alvast de vorm. Bedenk wat voor materiaal de meubels moeten hebben. Wat neem je mee uit het vorige huis en wat is er nieuw nodig? Maak een lijstje voor jezelf (kan ook per kamer). Ga naar winkels die passen bij de gekozen stijl en laat je inspireren. Ga ook eens naar een aantal winkels bij jou in de buurt en ‘shop local’. Laat je verrassen. Tip: neem het moodboard, de kleurkaart en jouw wensenlijstje mee als je gaat shoppen. 

5) Verlichting

Vaak vragen mensen mij of je start met een verlichtingsplan of dat je dat maakt als je eenmaal in de woning woont. Vooraf over verlichting nadenken is belangrijk. Vooral voor de aansluitpunten van de lampen. Zitten deze daar waar ze nodig zijn? Zijn er genoeg stopcontacten en zit er een elektrapunt boven de eettafel?

Er is algemeen sfeerlicht in een ruimte nodig en doelgericht licht, zoals een leeslamp. Een kamer die niet goed verlicht is, doet saai of kil aan. Durf eens te kiezen voor een uitgesproken lamp, meerdere lichtbronnen aan een armatuur of neem een spannende draadloze lamp. Tip: bepaal vooraf de algemene verlichting en als de meubels een plek hebben het doelgerichte licht.

Wij hebben deze tips voor je samengesteld met onze interieur styliste Vanessa. Wil je meer informatie? Klik dan hier om naar haar Facebookpagina te gaan. Klik dan hier om naar haar Instagrampagina te gaan 


Terug naar overzicht