De woning heb je gevonden, maar nu de financiering nog! Hoe werkt dat allemaal?
Deel 2 - Juist, je hebt een woning gevonden, maar nu moet je de financiering nog rond krijgen.
Twee weken geleden, in blog 7, gaven de Erkend Hypotheekadviseurs van Blauw & Florijn antwoord op 5 van de 10 meest gestelde hypotheekvragen en vandaag geven zij antwoord op de overige 5 vragen.
Wil je meer informatie over jouw persoonlijke situatie en wensen? Stuur ons dan een berichtje en wij brengen je graag in contact met een van de ervaren hypotheekadviseurs!
Vraag 6: Moet ik melding maken van mijn studieschuld?
Het is zeker belangrijk om een studieschuld te melden, want dit heeft invloed op je financiële situatie. Hoe bereken je nu het effect van een studieschuld op de maximale hypotheek? Daar is een standaard regel voor!
Bij de oude regeling wordt er voor de maandlast van de studieschuld 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld genomen. Dat bedrag wordt dan in mindering gebracht op het totaal bedrag wat je maandelijks aan een hypotheek kunt betalen.
Vraag 7: Verkopen of verbouwen?
Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven, wat voor jou de beste optie is kan het beste tijdens een adviesgesprek doorgenomen worden!
Als je gaat verbouwen kun je ervoor kiezen om je hypotheek op te hogen. Hierbij wordt er gekeken naar de marktwaarde na verbouwing en uiteraard moet je ook voldoende inkomen hebben om de lasten te kunnen dragen. Als je het woord verhoging hoort concludeer je wellicht al snel dat je maandlasten dan ook hoger worden. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn omdat er bijvoorbeeld weer een gunstigere rente is waar je gebruik van kunt maken!
Kies jij ervoor om je woning eerst op te knappen voor je hem gaat verkopen, vraag je dan altijd af of dit ook zorgt voor een waardevermeerdering. Dit kun je het beste met je verkoopmakelaar bespreken.
Vraag 8: Kan ik een huis kopen voordat ik mijn eigen woning heb verkocht?
Ja, dat kan zeker! Houd er dan wel rekening mee dat er dan twee hypotheken naast elkaar lopen en je dus dubbele maandlasten hebt, dit kan soms best een zware last zijn. Zorg er dan ook voor dat je een financiële buffer hebt zodat je beide lasten kunt dragen.
De maandlasten van je “oude hypotheek” mag je niet meefinancieren in de nieuwe hypotheek omdat de geldverstrekkers niet meer dan 100% van de waarde van de woning mogen financieren.
Wil je de overwaarde vast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning, dan kan dat door een overbruggingshypotheek af te sluiten. Bij een overbruggingskrediet laat je de bank de overwaarde die nog niet vrijgekomen is voorschieten zodat je dit kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. De bank kijkt dan puur en alleen naar de overwaarde en niet naar het inkomen.
Vraag 9: Wat is overwaarde en wat kan ik ermee?
Overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van de woning en de hoogte van de hypotheek die nog openstaat. Houd daarbij in de gaten dat de verkoopmakelaar ook betaald moet worden, dit gaat nog van de overwaarde af.
Het kan zijn dat er ook nog een verzekeringspolis of spaarrekening gekoppeld is aan de hypotheek, de waarde die hierin zit kan soms ook meegenomen worden als overwaarde.
Deze overwaarde kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning.
Vraag 10: Kan ik een bouwdepot krijgen?
Ja, dat kan. Een bouwdepot mag gebruikt worden voor een verbouwing of bouw van een nieuwe woning. De verbouwing moet het huis wel echt verbeteren zodat het meer waard wordt.
Een bouwdepot is onderdeel van een hypotheek, het bedrag van het bouwdepot wordt opgeteld bij de hypotheek en heeft een maximale looptijd van 2 jaar. Hierna wordt het overgebleven bedrag dan afgelost op het totale hypotheekbedrag. Je kunt alleen een bouwdepot krijgen voor zaken die aan het huis vastzitten (denk dan aan een uitbouw, dakkapel of stuc- en- schilderwerk).
De hoogte van een bouwdepot hangt af van de waarde van de woning na verbouwing. De waarde na verbouwing hangt af van het soort verbouwing, soms worden de kosten niet geheel meegenomen omdat het bijvoorbeeld smaakgevoelig is. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur.
Natuurlijk is elke situatie anders, daarom is het goed om je persoonlijke situatie door te nemen met één van de adviseurs van Blauw & Florijn.
Wij hebben deze blog voor je samengesteld met Blauw en Florijn. Wil je meer informatie? Klik dan hier om naar hun website te gaan.
Terug naar overzicht